• تالیفی آماتوری از بتن(۱)۱۳۰۰/۰۱/۰۱

  • بِتُن (به فرانسوی: Béton) به ماده یا ترکیبی گفته میشود ک از یک ماده چسبنده با خاصیت سیمانی تشکیل شده باشد.با عوض کردن مقدار افزودنی واضافه کردن برخی از افزودنی های بتن ب هنگام مخلوط کردن، میتوان بعضی از خواص ان را تغییر داد.
    بعد از گسترش وپیشرفت علم وپیدایش تکنولوژی های فراوان درقرن های اخیر، شناخت بتن وخواص ان نیز توسعه قابل ملاحظه‌ای داشته‌است، به گونه ای که امروزه شاهد کاربرد بتن با مصالح مختلف هستیم که کاربرد وخواص منحصر به فرد خودرا دارا هستند. درحال حاضر انواع مختلفی از سیمانها ک شامل پوزولانها، سولفور ها،پلیمرها،الیاف های مختلف وافزودنی های متفاوتی هستند تولید می شوند. تا کنون مطالعات زیادی در زمینه ی تغییر ترکیبات بتن که  باعث افزایش کیفیت بتن می شود صورت گرفته است. مواد نانو یکسری مواد جدید هستند که می توانند خواص میکانیکی وفیزیکی بتن را ارتقا دهند ودنیای بتن را درسطوح بسیار ریز کاملا متحول کنند.تطبیق پذیری،دوام واقتصاد بتن، بتن را ب عنوان پرکاربردترین ماده درساخت وساز در سطح جهان تبدیل کرده است. ایالات متحده هرساله حدود 260 میلیون یارد مکعب از بتن آماده استفاده می کنند. بتن در پارکینگ ها پل هاو... کاربرد های متعدد دیگر استفاده می شود.
    بتن های امروزه بعد از50سال از بین می روند درحالی ک سازه های تخت جمشید وامپراطوری روم غربی سال هاست ک هنوز ایستاده اند.خرابی بتن های امروزی دلایل بسیار زیادی دارند از جمله تاثیرات اب دریا، آسیب های فیزیکی، آسیب های شیمیایی، اتش، از بین رفتن ب مرور کلسیم، ورود نمک ب بتن، اشتباهات طراحی، اشتباهات اجرایی، حملات کلریدی، حملات سولفاتی، حریق
    دانشمندان بعد از مطالعه روی ملات های امپراطوری روم غربی اینگونه نظر دادند که: در ملات ها عنصری خاص می باشد که باعث می‌شود سیمان در طول زمان قوی‌تر (و نه ضعیف‌تر) شود. شروع مطالعه دانشمندان بعد از پیدا کردن دستورالعمل باستانی برای ساخت ملات که توسط یک مهندس رومی به نام مارکوس ویتروویوس در سال ۳۰ قبل از میلاد دفن شده بود شروع کردند. در این دستورالعمل برای ساخت ملات آمده که ترکیبی از خاکستر آتشفشان، آهک، و آب دریا، همراه با سنگ‌های آتشفشانی با یکدیگر مخلوط شده و سپس در مدل‌های چوبی پخش می‌شود، سپس این ملات اولیه به دست آمده را در آب دریا شناور می‌کردند. تاریخ تعداد زیادی مدارک در مورد دوام‌پذیری بتن‌های باستانی را دارا می باشد، از جمله یک یادداشت سرّی که در سال ۷۹ قبل از میلاد که بتن‌های موجود در معرض آب‌های دریا را توصیف می‌کند. توصیف این یاد داشت اینگونه بود که:«یک توده سنگ تنها، با امواج غیر قابل تسخیر می‌شود و هر روز قوی‌تر می‌گردد.» این چه معنی‌ای می‌دهد؟ برای یافتن پاسخ این سوال، پژوهشگران هسته‌های حفر شده‌ی یک بندر رومی از خلیج پوزولی در نزدیکی نپال در ایتالیا را مطالعه کردند. انها هنگام تحلیل وبررسی ، دریافتند که آب دریا عناصر خاکستر آتشفشان را در خود حل کرده و این باعث می‌شود که مواد معدنی حیاتی رشد کنند. در مدت ده سال، یک ماده هیدروترمال بسیار کمیاب به نام توبرموریت آلومینیوم در این بتن تشکیل می‌شود. توبرموریت آلومینیوم، مدت‌ زیادی بود که به عنوان ماده محکم کننده در بتن‌های رومی شناخته شده بود، این ماده در آزمایشگاه قابل ساخت می باشد، اما قرار دادن آن در بتن کاری بسیار دشوار است. اما این پژوهشگران بعد از مدت ها پژوهش دریافتند زمانی که آب دریا به یک ماتریس سیمان نفوذ می‌کند، با خاکسترهای آتشفشانی و کریستال‌ها واکنش می دهد و توبرموریت آلومینیوم به همراه یک ماده معدنی متخلخل که ب نام فیلیپسیت تشکیل می‌دهد،بنابراین،شما به زودی شاهد اسکله‌ها و موج‌شکن‌هایی خواهید بود که در طی زمان قوی‌تر می‌شوند. از آنجایی که هر دو مواد معدنی قرن‌ها برای تقویت بتن استفاده می‌شدند، دانشمندان امروزی هنوز در حال کار روی نسخه‌ی امروزی از سیمان باستانی هستند.یکی دیگر از دلایل خرابی بتن های امروزه سرطان بتن می باشد که این گونه خرابی های بتن با استفاده از ابزار های پیشرفته نظیر واتر جت ترمیم می شود به این صورت که با استفاده از واتر جت بخش آسیب دیده و یا بخش های دیگر بتن که دارای نواقصی هستند انجام می پذیرد یکی از رایجترین آسیب های که باعث خوردگی می شوند سرطان بتن می باشد، سرطان بتن به دلایلی مثل حملات شیمیایی بر روی آرماتور بندی به وجود می اید. که سرطان بتن خود ب تنهایی باعث خوردگی وزنگ زدگی میشود.اما روش هایی هم برای حفظ ونگهداری وجلوگیری از خرابی های بتن ارائه شده است ک باعث می‌شود مدت خرابی بتن را کاهش داد از جمله:
    . مدیریت حفاظت بتن
     
    مدیریت حفاظت بتن شامل تمامی موارد فنی و اجرایی در حد جزئیات است که طرح، اجرا و بهره برداری از سازه های بتنی را شامل می‌شود . همانند کشاورزان ک با  استفاده از واژگان کاشت، داشت و برداشت تعریف جامعی را در امر کشاورزی ارائه کرده اند.
    1.1. اجزای تشکیل دهنده مدیریت حفاظت بتن می باشد که می توان اجزای تشکیل دهنده مدیریت حفاظت بتن را به طریق زیر فهرست بندی کرد :
    الف- ایمن بودن از نظر سرمایه
    ب- ایمن بودن از نظر دانش فنی وبهره مند بودن از  نیروی انسانی متخصص
    پ-داشتن اطلاعات کافی راجع به مصالح و مواد اولیه
    ج-داشتن اطلاعات کافی در مورد عوامل فساد بتن
    چ- داشتن اگاهی کامل از  اقلیم و عوامل محیطی
    ح- فراهم کردن مصالح و مواد مناسب واستاندارد و نگهداری انها در شرایط خوب ومناسب 
    د- تحقیقات:
    تحقیقات خود شامل دو جز است که بهینه سازی و جایگزینی مواد جدید مقاوم در مقابل عواملی ک باعث فساد بتن می شوند و پیدا کردن روش های جدید مقابله با فساد بتن را شامل می شود.
    ر- طرح ترکیب بتن
    ل- تولید، اجرا و استفاده درست وبهینه از بتن
    ن- نگهداری و مراقبت از بتن:
    مدیریت حفاظت بتن با هدف کاستن ضایعات و مانع شدن از ب وجود امدن واکنش های منفی ومضر درون سازه های بتنی دستورالعمل هایی را ارائه می کند که می توان آن را به سازه های دیگر اعم از فلزی، خاکی و ... عمومیت داد.
    الف- فراهم کردن سرمایه :
    فراهم کردن سرمایه کافی برای انجام دقیق در امر طراحی و اجرا و بهره برداری از سازه در اولویت قرار دارد.
    ب- ایمن بودن از نظر دانش فنی و فراهم کردن نیروی انسانی متخصص
    تامین دانش فنی و نیروی انسانی متخصص به عنوان دو بخشی که بطور مکمل یکدیگر را پوشش می دهند مطرح است و تامین نکردن و یا حذف بخشی از ان سلامت سازه ای را ب خطر می اندازد.
    پ- داشتن اطلاع کافی راجع به مصالح و مواد اولیه
    شناخت مصالح و مواد اولیه مصرفی در بتن تعاریف مختلف و استاندارد های متفاوت وخاصی را دارا می باشندو با در نظر گرفتن این استاندارد ها می بایست نسبت به تهیه و استفاده ان در فرایند احداث سازه های بتنی اقدام نمود.توجه نکردن وکوتاهی در توجه به استاندارد ها در اجرا و دستورالعمل های فنی یعنی به خطر انداختن مقاومت، وعمر سازه ای.
    ج- داشتن اطلاعات کافی از عواملی ک موجب فساد بتن می شوند. 
    شناخت عوامل فساد بتن که تا کنون شناسایی و طبقه بندی گردیده اند عبارتند از :
    1- نمکها ؛ 2- اسیدها ؛ 3- گاز هایی نظیر گاز کربنیک ؛ 4- پوشش نا کافی بتن بر روی فولاد ؛ 5- کیفیت پایین عمل آوری بتن ؛ 6- بار اضافی ؛ 7- آب و رطوبت ؛ 8- فرایند یخبندان ؛ 9- خوردگی میکروبی (SRB)؛ 10- باکتری های اکسید کننده گوگرد.
    چ- شناخت اقلیم و عوامل محیطی
    بحث کلرور ها و سولفات ها در سطح کشور همراه سایر عوامل فساد بتن را تحت الشعاع قرار داده و عوامل دیگری که به فساد منجر می شود مورد غفلت قرار گرفته است (نمونه حاضر ان سازه های بتونی گوناگون در سطح تهران بزرگ) و اگر به بند “ ج “ که گاز کربنیک را به عنوان یکی از عوامل فساد بتن مطرح ساخته است نظری بیندازیم دیگر هیچگاه سازه بتونی اکسپوز را در سطح شهری که مالامال از گاز های مونو و دی اکسید کربن است احداث نخواهیم کرد.
    بررسی های علمی نشان می دهد که گاز کربنیک موجود در هوا سبب کربناتیزه شدن بتن و کاهش مقاومت آن می گردد. به طوری که یک عامل نفوذی بعمق 20 میلی متر می تواند تا میزان 35 نیوتن بر میلی متر مربع مقاومت بتنرا طی 30 سال کاهش دهد.
    نمک آب دریا های آزاد آب خلیج فارس که البته میزان این املاح در نواحلی ساحلی به علت تبخیر بیشتر دو چندان می گردد و این ارقام بیانگر ان است که حاشیه خلیج فارس سازه بتونی ما به طور همزمان مورد هجوم دو عامل مخرب سولفات و کلر قرار می گیرد.
    ح- تهیه مصالح و مواد مناسب و نگهداری آنها در شرایط خوب و استاندارد
    آیین نامه های مجاز بتن در کشور های مختلف و از جمله ایین نامه بتن ایران تهیه مصالح مرغوب و انبار نمودن آن در شرایط مناسب را پیشنهاد می کند.
    بتن ، تاریخ بتن ، بتن باستانی ، بتن تخت جمشید، بتن در آب دریا، عمر بتن